Starten als zelfstandig thuisverpleegkundige

Als zelfstandig thuisverpleegkundige starten, brengt diverse voordelen met zich mee. Bij de opstart dienen er wel enkele afwegingen gemaakt te worden. Zo kan ervoor gekozen worden om alleen te  werken of in een groepspraktijk.

De voordelen van werken als zelfstandig thuisverpleegkundige

Als zelfstandig thuisverpleegkundige kan je rekenen op veel afwisseling in je job. Je kan zelf je werkplaatsen bepalen, je kiest zelf je klantenbestand en je bepaalt zelf je verlof. Ook je werkuren kan je vaak zelf wat sturen, al hoort enige flexibiliteit wel bij de job. Als zelfstandig thuisverpleegkundige heb je meer verantwoordelijkheid, meer afwisseling en een grote vertrouwensband met je patiënten. Dankzij de dankbaarheid van je patiënten krijg je veel voldoening van je werk.

Een zelfstandig thuisverpleegkundige beschikt over sterke vaardigheden

Als zelfstandig thuisverpleegkundige neem je graag verantwoordelijkheid op, kan je goed beslissingen nemen en beschik je over ondernemingszin. Daarnaast dien je zelf je klanten te werven en moet je er op toezien dat je de nodige inkomsten haalt. Als zelfstandig thuisverpleegkundige ben je daarnaast stressbestendig, sociaal, fysisch en psychisch sterk. Verder dient de zelfstandig thuisverpleegkundige ook flexibel te zijn want het werkschema dient afgestemd te worden op de noden van de patiënten. Zo kunnen sommige patiënten ’s morgensvroeg al een inspuiting nodig hebben, terwijl anderen net later op de dag verzorging dienen te krijgen. Sommige patiënten die zwaar zorgbehoevend zijn, vragen ook meerdere malen per dag verzorging. De taken als zelfstandig thuisverpleegkundige worden bovendien pas ’s avonds afgerond. Nadat de patiëntenronde afgerond is, liggen er nog enkele taken te wachten. Zo dient controle gemaakt te worden van de voorraad aan medicatie en verzorgingsproducten, dient de administratie voor die dag afgerond te worden en dient de planning voor de volgende dag bekeken te worden.

Zelfstandige thuisverpleging alleen of met een groepspraktijk

Om als zelfstandig thuisverpleegkundige aan de slag te gaan, zijn er verschillende opties. Het kan interessant zijn om te starten als zelfstandig thuisverpleegkundige in bijberoep. Zo doe je reeds een eerste ervaring op als zelfstandige en zorgt de combinatie van twee jobs ook voor veel afwisseling. Je kan uiteraard je eigen praktijk opstarten en als zelfstandig thuisverpleegkundige alles zelf doen. Daarnaast kan je ook starten in een bestaande groepspraktijk of in een erkende dienst voor thuisverpleging.

De voordelen van een groepspraktijk voor de zelfstandig thuisverpleegkundige  

Er zijn verschillende voordelen om als zelfstandig thuisverpleegkundige te werken in een groepspraktijk of erkende dienst. Zo werk je toch in teamverband met behoud van je zelfstandigheid en heb je een aanspreekpunt voor je vragen. Daarnaast kan je opleidingen volgen, zijn er teamvergaderingen en kunnen ervaringen gedeeld worden met collega’s waardoor de kwaliteit van je diensten optimaal verzekerd wordt. Binnen een groepspraktijk hebben zelfstandig thuisverpleegkundigen zich vaak in een domein verdiept waardoor de patiënt steeds kan rekenen op de beste zorgen. Daarnaast zijn de auto’s van de zelfstandig thuisverpleegkundigen vaak niet bestickerd, waardoor de patiënten op een discretere manier bezocht kunnen worden.

Zowel de zelfstandig thuisverpleegkundige als een groepspraktijk voor thuisverpleging garandeert de patiënten de nodige verpleegkundige zorgen. Wanneer je als zelfstandig thuisverpleegkundige start is het aan te raden je aan te sluiten bij een dienst die je ondersteunt en informeert.

Cario helpt je op weg wanneer je op zoek bent naar verdere informatie over zelfstandige thuisverpleging zoals het zelfstandig thuisverpleging loon, zelfstandige thuisverpleging vacatures of een bijscholing in de verpleegkunde

Start als zelfstandig thuisverpleegkundige

Cario helpt je op weg van bij de start

Bekijk de diensten van Cario

vacatures-icon

Openstaande vacatures

Word jij mijn nieuwe collega? Gent-Oostakker

ANNI-Care zoekt een nieuwe collega om te werken als thuisverpleegkundige. Waag de sprong en contacteer ons vandaag nog.

Lees meer
Thuisverpleegkundige gezocht met hart voor mensen met beperking

A priori Ternat is op zoek naar een thuisverpleegkundige, die affiniteit heeft met het verzorgen van mensen met een beperking.  

Lees meer
Verpleegkundige gezocht

Verpleegzorg@home is kleine, fijne groep van 4 zelfstandige verpleegkundigen.

We zijn op zoek naar een collega thuisverpleegkundige om...Lees meer