Bijscholing in verpleegkunde voor professionele verpleging

Het volgen van bijscholing in verpleegkunde is interessant voor elke verpleegkundige die op de hoogte wenst te blijven van de nieuwste verpleegkundige technieken. Dit zowel vanuit eigen professionele verantwoordelijkheid als vanuit een streven naar het leveren van de beste diensten.

Bijscholing in verpleegkunde voor optimale dienstverlening

Als zelfstandige in de thuisverpleging dien je steeds op de hoogte te blijven van  de nieuwste technieken. Om jaar na jaar professionele zorg te kunnen verlenen, zijn ook professionele opleidingen nodig. Bijscholing in verpleegkunde vormt een belangrijke sleutel bij het leveren van optimale dienstverlening aan de patiënt. Daarom wordt het regelmatig volgen van een vorming voor specifiek technische verpleegkundige verstrekkingen aangeraden.

Bijscholing in verpleegkunde als opfrissing van verpleegkundige technieken

Door het volgen van een bijscholing in verpleegkunde kunnen handelingen en vaardigheden opgefrist en uitgebreid worden. Na het volgen van een bijscholing verpleegkunde beschik je over nieuwe specifieke kennis en vaardigheden in de patiëntenzorg en heb je nieuwe inzichten in verschillende ziektes en bijhorende onderzoeken en behandelingen. Daarnaast kan een bijscholing verpleegkunde goed zijn om op de hoogte te blijven van de verschillende bestaande medicatie. Met een opfrissing van verschillende symptomen worden ziektes snel herkend en kan verder adequaat ingegrepen worden.

Ruim aanbod aan bijscholing in verpleegkunde

Er bestaat een ruim aanbod aan opleidingen en bijscholing in verpleegkunde. Deze vormingen kunnen specifiek naar bepaalde concrete onderwerpen gericht zijn. Tijdens een bijscholing verpleegkunde worden interventies en procedures besproken, maar ook de administratieve kant kan bekeken worden. Zo wordt overlopen wat de wetgeving zegt en hoe je vergoed wordt.

Bij een workshop in verpleegtechnische vaardigheden krijgt de cursist de technieken eerst gedemonstreerd waarna hij deze ook zelf kan oefenen. Zo kan het interessant zijn een opfrissing te volgen voor het praktisch toepassen van een poortkatheter, een perfusie, parentale voeding, epidurale anesthesie, intrathecale anesthesie, suprapubische sonde, gastronomiesonde en meer.

Bijscholing in verpleegkunde voor wondzorg

Een vorming in wondzorg is een mogelijke bijscholing in de verpleegkunde. Zo kan er onder meer besproken worden hoe radiodermitis en oncologische wonden best behandeld kunnen worden. Deze komen voornamelijk voor bij patiënten die behandeld worden tegen kanker.

Bijscholing in verpleegkunde bij een subcutane pijnpomp

De aandachtspunten bij de verzorging van een patiënt met een subcutane pijnpomp kunnen aan bod komen tijdens een bijscholing voor verpleegkunde. Het volgen van dergelijke opleiding vormt een meerwaarde bij het leveren van professionele verpleegkundige technieken. Zowel het plaatsen van een subcutane pijnpomp als het toedienen van medicatie via een subcutane of intraveneuze pijnpomp wordt dan bekeken. Hierbij is het van belang om de juist dosis medicatie voor de pomp te berekenen afhankelijk van de situatie.

Bijscholing in verpleegkunde bij een poortkatheter

Daarnaast kunnen tijdens een bijscholing voor verpleegkunde ook de aandachtspunten bij de verzorging van een patiënt met een poortkatheter overlopen worden die bij professionele verpleegkundige technieken aan bod komen. Technieken die hierbij herhaald worden zijn het spoelen van een poortkatheter, het plaatsen van een heparineslot, een bloedafname via een poortkatheter, het toedienen van medicatie via een poortkatheter, het toedienen van een infuus via de poortkatheter. De poortkatheter wordt geplaatst in een grote ader onder het sleutelbeen. Het plaatsen van een poortkatheter is aan te raden wanneer de patiënt voor een behandeling veel geprikt dient te worden. Met de poortkatheter worden deze prikken beperkt en kunnen bloedafnames en het toedienen van medicatie via de poortkatheter verlopen.

Bijscholing in verpleegkunde stimuleren bij verpleegkundigen

Voor het leveren van een optimale zorgverlening, is het volgen van opleidingen van belang. De thuisverpleegkundige dient zijn vakkennis up-to-date te houden vanuit eigen professionele verantwoordelijkheid. Om hem te stimuleren een bijscholing in verpleegkunde te volgen, kunnen financiële vergoedingen voorzien worden voor bepaalde opleidingen. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Welke opleidingen in aanmerking komen, is na te lezen op de site van Riziv, alsook alle hier bijhorende administratieve processen.

Aan de hand van bijscholing in verpleegkunde kan de thuisverpleegkunde blijvend verbeterd worden. De lessen voor verdere vorming in de verpleegkunde worden bij voorkeur gegeven door specialisten binnen hun vakgebied. Diverse organisaties staan in voor de organisatie van interessante vormingen en bijscholing in verpleegkunde. Cario houdt je alvast op de hoogte van de nieuwste en interessante vormingen voor verpleegkundigen.

Cario helpt je als zelfstandig thuisverpleegkundige ook op weg wanneer je op zoek bent naar verdere informatie over zelfstandige thuisverpleging zoals over het zelfstandige thuisverpleging loon of naar zelfstandige thuisverpleging vacatures

Kies voor bijscholing in verpleegkunde

Kies voor een professionele aanpak

Bekijk de vormingen bij Cario

vacatures-icon

Openstaande vacatures

Word jij mijn nieuwe collega? Gent-Oostakker

ANNI-Care zoekt een nieuwe collega om te werken als thuisverpleegkundige. Waag de sprong en contacteer ons vandaag nog.

Lees meer
Thuisverpleegkundige gezocht met hart voor mensen met beperking

A priori Ternat is op zoek naar een thuisverpleegkundige, die affiniteit heeft met het verzorgen van mensen met een beperking.  

Lees meer
Team VerZORGd

Team verZORGd zoekt wegens groei van hun praktijk een fijne collega thuisverpleegkundige om mee samen te werken.  Ben jij een...Lees meer